© Copyright 2024. PD0PVY. Alle rechten voorbehouden.

Digitalemodes

RTTY of Radio Tele Type is nog steeds populair, maar ratelende mechanische telexen komen er al lang niet meer aan te pas: de geluidskaart van de computer genereert en decodeert de signalen. In dit domein bestaan er diverse moderne digitale communicatiemodes. Zoals: FT8, FT4, MSK, Q65, JT65.

Digitale modes worden meestal gebruikt om informatie per computer over te zenden.
Er wordt dus meestal tekstinformatie overgezonden, maar het kunnen ook plaatjes zijn (SSTV), of pure binaire data (bijvoorbeeld packet radio / APRS). Vaak kun je spreken van semi-digitaal, omdat het signaal toch analoog geïnterpreteerd wordt.

Een datafout resulteert dan in een onleesbaar teken, of een verstoring.
Er zijn ook modes die na een datafout een nieuwe transmissie vereisen, zoals packet radio.
De meeste digitale modes gebruiken een standaard modulatiemethode, door de digitale informatie om te zetten naar een geluidssignaal (met toonhoogteverschillen, FSK, of fasedraaiingen).

De ontvangende apparatuur zet vervolgens dit geluidssignaal weer om in data. Voordeel is, dat je gewoon van standaard zendontvangers gebruik kunt maken, al dan niet gemodificeerd (vanwege bandbreedte etc).
Volledig digitale modulatiemdethoden worden ook steeds meer toegepast.
Voordelen van deze modes: vooral de semi-digitale modes erg goed te gebruiken tijdens QRP verbindingen.
Prima detectie van zwakke signalen, omdat er geen foutcorrectie nodig is, maar mensen toch nog de juiste informatie kunnen interpreteren op het beeldscherm.
Modes zoals PSK31 bijvoorbeeld gebruiken een zeer kleine bandbreedte.